Wonen in Tilburg wordt weer iets veiliger!

Op een donkere en gure woensdagavond in december gaat iets tegen 21:00 uur de bel. Mijn vrouw en ik kijken elkaar aan. “Verwacht jij nog iemand?,” vraagt Charlotte aan mij. “Nee, maar misschien is het een van de kinderen of zijn het de buren.” Ik besluit de voordeur te openen. Voor mij staat een boomlange kerel met een clownsneus op. De schrik zit er goed in. De man stelt me direct gerust en zegt dat hij leden werft voor de Cliniclowns. De getrainde fondsenwerver legt mij uit dat met een maandelijkse donatie voor de Cliniclowns  het verblijf van kinderen in het ziekenhuis een stuk aangenamer wordt. Iedere vraag van mij wordt professioneel beantwoord en ieder tegenargument wordt bedreven gepareerd. Laat ik een mogelijk misverstand wegnemen; de Cliniclowns doen uitstekend werk.

Na het gesprek bedenk ik, dat ik zowel het tijdstip als de opdringerige werkwijze als onprettig en onveilig ervaar. Ach, ik sta mijn mannetje wel. Maar voor veel inwoners van onze stad is het onwenselijk dat deze goede doelen-organisaties, maar ook bijvoorbeeld energiebedrijven, betaalde krachten inzetten om deur-aan-deur donateurs of klanten binnen te halen. Zeker in de winter, wanneer het buiten donker en de straat verlaten is. Dit geldt in het bijzonder voor kwetsbare mensen en ouderen, die vaker de dupe zijn van babbeltrucs en intimidatie. De huidige APV in Tilburg staat het echter toe om van maandag tot en met zaterdag tot 21:00 uur aan te bellen. Voor onze fractie was dit aanleiding om een motie in te dienen en het college te vragen om in kaart te brengen op welke wijze kwetsbare groepen en ouderen beschermd kunnen worden tegen deze vormen van colportage. Een aantal andere steden kiest ervoor om huis-aan-huisverkopen en leden werven uit veiligheidsoverwegingen toe te staan tot zonsondergang of 18:00 uur. De motie werd ondersteund door bijna alle partijen en in het voorjaar horen we of onze stad weer wat veiliger wordt.

Door: Ton Gimbrère

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *