Update over de Tilburgse formatie

Het zal u niet ontgaan zijn, dat het CDA bij de verkiezingen van 21 maart jl. een zetel heeft verloren en nu nog met vier zetels in de gemeenteraad is vertegenwoordigd. Afgelopen week werden Ton Gimbrère, Ineke Couwenberg, Marcel van den Hoven en ondergetekende geïnstalleerd als nieuwe fractie.

Het resultaat van de verkiezingen is ronduit teleurstellend.

Na een goede periode, waarin het CDA bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft gedragen in een coalitie met D66, Groenlinks en de SP, en waarin de stad een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt, hadden we gehoopt dit in de uitslag vertaald te zien door ten minste een gelijk aantal zetels te behalen. Niet alleen op het stadhuis en in de gemeente werden resultaten behaald, ook werd geïnvesteerd in de door de partij aangemerkte belangrijke doelgroepen: senioren, mantelzorgers, pleegouders en dorpen kregen alle via raadsvoorstellen én activiteiten gerichte aandacht in de afgelopen periode.

Ook de campagne was energiek, hoopvol en gericht. We zijn zichtbaar en aanwezig geweest, gericht op de benoemde belangrijke doelgroepen en op de stad en dorpen als geheel. Er is ook hard gewerkt in de campagne: vele vrije uurtjes van leden van het campagneteam, kandidaten en andere betrokken leden van de afdeling werden ingezet voor onze partij. Specifieke acties, flyers en bezoeken werden geregeld voor o.a. de dorpen, de Reeshof en senioren. En natuurlijk werkten we ook vanuit ons CDA Campagnehuis, via strategisch geplaatste sandwichborden en met een vijftal CDA campagne auto’s aan onze zichtbaarheid.

Het heeft niet geleid tot het beoogde resultaat, en met vier zetels past ons nu bescheidenheid.

De nieuw gekozen fractie (inclusief ondersteunende burgerraadsleden en steunleden) heeft gekozen om niet bij voorbaat de oppositie op te zoeken. Als fractie willen we waar maken waarvoor we zijn gekozen: het programma van het CDA Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot. Onze overweging is dat de vraag of dit het beste vanuit oppositie of vanuit coalitie gebeurt pas kan worden beantwoord als je weet in welke coalitie je welke punten kunt realiseren. Een keuze maak je dan niet op voorhand, maar als je weet waartegen je ja of nee zegt. Een gesprek over coalitiedeelname gaan we dus niet uit de weg, maar gaan we aan met een open mind.

Afgelopen week zijn de eerste gesprekken gevoerd door de informateur prof. Eijlander. Allereerst sprak hij met alle 10 in de gemeenteraad gekozen fracties. Hij heeft zich hierbij al snel gericht op een mogelijke coalitie van LST, D66, GroenLinks en CDA, omdat – in zijn woorden – “een dergelijke coalitie recht doen aan de uitslag van de verkiezingen en een goed evenwicht geeft tussen continuïteit en vernieuwing.” Namens de CDA fractie hebben Ineke Couwenberg en ik het gesprek gevoerd.

De gesprekken met de informateur hebben we als positief ervaren. We hebben onze positie duidelijk aangegeven en dit werd gewaardeerd door de informateur. Ook hebben we aangegeven waaraan wat ons betreft een volgende coalitie en college zou moeten voldoen. Wij pleiten voor de vorming van een stabiele en collegiale meerderheidscoalitie, waarbij onderling respect en vertrouwen wat ons betreft essentiële voorwaarden zijn voor succesvol bestuur. Afgelopen jaren heeft Tilburg immers mede dankzij een stabiel bestuur goede stappen kunnen zetten in de ontwikkeling van de stad. Er moet ruimte zijn voor nieuwe inzichten en een grotere nadruk op de wijken en buurten. Maar de toekomst van onze stad is er ook bij gebaat dat de nieuw te vormen coalitie reeds in gang gezette plannen afmaakt, zich bewust is van het belang dat de stad zich nationaal en internationaal profileert, toekomstbestendig beleid maakt en bestuurt met eenzelfde positief ongeduld en vooruitgangsoptimisme als in de afgelopen periode. Naast bovengenoemde uitgangspunten is voor ons ook van groot belang dat een nieuwe coalitie bestuurt met een positief en inclusief mensbeeld: iedereen in Tilburg is gelijk, hoort erbij en iedereen moet kansen krijgen om mee te doen in onze stad.

 

De gesprekken van deze week hebben er niet toe geleid dat er na Pasen een vervolg aan wordt gegeven. Zoals zij voor de verkiezingen al hadden gecommuniceerd wil de D66 fractie niet samenwerken met de LST, en zij geven nu aan ook geen gesprekken met Hans Smolders te willen voeren. Vanuit het CDA hadden we voor de verkiezingen al aangegeven een gesprek met de LST niet ten principale uit te sluiten, en ook nu hebben we dat niet gedaan. We waren bereid het gesprek te voeren, maar de vraag of we bereid zouden zijn om in de coalitie te stappen was pas beantwoord als we wisten waarop we dan ja of nee zouden zeggen. Zo ver is het dus niet gekomen.

Als fractie blijven we werken voor het CDA in onze gemeente. De nieuwe raad is geïnstalleerd en onze werkzaamheden zullen snel officieel starten. Of dit vanuit coalitie of oppositie zal gebeuren de komende periode, zullen de komende weken uitwijzen. We houden u als leden uiteraard graag goed op de hoogte, en kijken uit naar onze verdere samenwerking. Voor Tilburg, onze stad, en voor Berkel-Enschot en Udenhout, onze dorpen.

1 antwoord
  1. Toine van Corven
    Toine van Corven zegt:

    De update stopt waar ie zou moeten beginnen, namelijk met het antwoord op de vraag: zit de mogelijkheid van een coalitie met de LST er nu wel (nog) in of is dat een gepasseerd station?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *