OPINIE: “Kamerfractie roep op tot een nationaal debat!”

De afgelopen dagen probeerde media en politici de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart jl. te duiden. Vooral de opkomst van Forum voor Democratie is een gewild onderwerp voor analyses en commentaren. Velen denken precies te weten waar deze politieke aardverschuiving door is veroorzaakt. Dit is opmerkelijk. Als we dit zo goed wisten, waarom hebben de politieke partijen hier dan geen passend antwoord op weten te formuleren?  Hoewel het CDA met “slechts” één zetel verlies het in Noord-Brabant behoorlijk goed heeft gedaan moeten we niet op onze lauweren rusten.

 

Wie kijkt naar de uitslag kan er niet omheen dat een groot deel van de kiezers een stem uitgebracht uit protest, onrust of woede. Deze stemmen zijn gericht tegen het huidige politieke beleid. Deze emoties lijken haaks te staan op de feiten. Wanneer we kijken naar de huidige situatie in ons land zien we veel goede zaken:

  • Nederland hoort bij de rijkste landen ter wereld;
  • Nederland staat in de top 5 van de gelukkigste landen ter wereld;
  • Nederland heeft het beste stelsel voor zorgverzekeringen;
  • Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels.

Toch ervaart ruim één op de vijf mensen het niet zo. Wie zich enigszins verdiept in de onvrede ziet dat de signalen heel divers zijn: van onrust over de betaalbaarheid van de klimaatmaatregelen tot boosheid over lokale maatregelen en van protest tegen de premier tot angst voor immigranten. Het vinden van een antwoord is dus niet zomaar gevonden. Het is juist aan het CDA, als de partij van de samenleving, om in actie te komen en te zoeken naar het antwoord op de gevoelens die een groot deel van het electoraat ervaart. Niet door klakkeloos mee te gaan in populistische retoriek en standpunten, maar juist door in gesprek te gaan en oprechte vragen te stellen. Waardoor worden deze gevoelens veroorzaakt? Welke problemen worden ervaren? Welke oplossingen kunnen we samen bedenken?

Deze vragen beantwoorden we niet vanuit de fractiekamers of vanuit een wetenschappelijk instituut. Voor de echte antwoorden moeten we met elkaar in gesprek. Niet als overheid in zaaltjes komen vertellen waarom het gevoerde beleid echt wel deugd, maar echt luisteren en samen te bouwen aan het Nederland van morgen. Hierbij kunnen we een voorbeeld nemen aan het Grand Débat wat nu gaande is in Frankrijk. In regionale discussies bedenken inwoners samen nieuwe oplossingen voor de problemen die zij ervaren. Als CDA hebben we al positieve ervaringen met dit soort bijeenkomsten. Zowel de landelijke CDA1000 als de lokale CDA100 hebben mooie en verrassende resultaten opgeleverd.

 

Het verdient de voorkeur wanneer een dergelijk nationaal debat niet wordt georganiseerd door een politieke partij zelf. Tenslotte zou het dan snel weer gezien worden als verkiezingsretoriek. Daarom zou onze fractie in de Tweede Kamer moeten pleiten voor een nationaal debat op initiatief van de overheid, georganiseerd voor en door de burgers zelf. Hierbij moet vooraf duidelijk zijn dat de opgehaalde signalen niet in een bureaula verdwijnen.  Een dergelijk voorstel hoort juist uit een partij als het CDA te komen. Niet voor niets is een van onze zeven principes: Het gaat om de samenleving, niet om de overheid. Laten we dat niet alleen beleiden met woorden maar ook daden.

 

Joost van Puijenbroek is duo-voorzitter a.i. van het CDA Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Tevens is hij docent economische vakken.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *