Open brief aan Berend de Vries: Uitsluiten is nooit het antwoord!
Beste Berend,
Afgelopen zaterdag las ik in het Brabants Dagblad dat jij als lijsttrekker van D66 de partij van Hans Smolders uit sluit als coalitiepartner na de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb jou de afgelopen jaren leren kennen en waarderen als een gedegen bestuurder, een fijne collega en een behendig politicus. Ik vrees dat je bij het uitsluiten van de LST vooral hebt geluisterd naar de politicus in jezelf, met de hoop dat je meer kiezers weet aan te trekken in een zogenaamde “two horse race” tegen Smolders’ LST.
Ik betreur deze gezochte tegenstelling. Uitsluiten is nooit het antwoord!
Waar jij in je antwoorden onder andere het mensbeeld van Smolders opwerpt als argument voor het uitsluiten, maak je je zelf schuldig aan precies dat wat je Smolders verwijt. Jij sluit bij voorbaat de partij, de mens en de mogelijke kiezers van Smolders uit van deelname aan het stadsbestuur. Hiermee is de polarisatie en tegenstelling al een feit, nog voordat die zich heeft voorgedaan. Hiermee stoot je kiezers die niet op je eigen partij willen stemmen bij voorbaat van je af. Terwijl iedereen weet dat de stad alleen bestuurd kan worden in een coalitie waarin partijen worden verbonden in plaats van uitgesloten. Een coalitie vraagt verschillen te overbruggen en in elkaar te investeren. Een stad verdient een bestuur dat verbinding zoekt, ook wanneer de verschillen te groot lijken. Een stadsbestuur dat uitsluit en diskwalificeert zal geen verbinding en vertrouwen winnen maar slechts maatschappelijke tegenstellingen versterken.
Afgelopen jaren is Tilburg bestuurd door een coalitie met D66, SP, GroenLinks en het CDA. Heel verschillende partijen met heel verschillende ideeën voor de stad. Maar we vonden elkaar in een gedeeld beeld van perspectief voor onze inwoners, een sociaal beleid met een warm hart en een ongekend ambitieuze stedelijke ontwikkeling. Ook mijn partij steunde voorstellen die niet op voorhand de onze waren, maar waar we nu gezamenlijk trots op kunnen zijn.
Voor het CDA is de LST allerminst de gedroomde coalitiepartner. Afgelopen jaren diende Smolders twee moties van wantrouwen tegen mij in, dus dit zou zomaar wederzijds kunnen gelden. Ik heb moeite met de stijl, woordkeus en drammerigheid van Smolders. Ik vind het niet constructief dat de LST vaak claimt misstanden aan de kaak te stellen en de nuance uit het oog verliest. Maar zoals ook jij als D66 lijsttrekker constateert, is de LST de laatste jaren wel degelijk een constructiever koers gaan varen. Niet altijd tot en met het besluit, zoals bij het Spoorpark en de ontwikkeling van het Pieter Vreedeplein, maar wel degelijk constructiever.
De kiezer zal uiteindelijk bepalen of de vraag relevant is of, en met wie, ik wil samenwerken. Ik hoop dat het CDA groot wordt, en partijen kan vinden die willen helpen de stad nog mooier te maken, onze inwoners kansen te bieden en samen een goede koers kunnen inzetten en vasthouden. De uitslag bepaalt het speelveld en de uitgangspositie van partijen hierbij.
Maar het echte punt is, hoe willen we met elkaar omgaan in onze stad? En welk voorbeeldgedrag mogen we dan van ons stadsbestuur verwachten? Het CDA staat voor een stad waarin we op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Luisteren naar wat mensen beweegt en respecteren waar ze zich zorgen over maken.
Mensen of partijen uitsluiten past hier niet bij.
Hartelijke groet,
Erik de Ridder
Lijsttrekker CDA Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout
Bovenstaande open brief verscheen op maandag 5 maart in het Brabants Dagblad
Hiermee verdient de Ridder wel de D van democratie in de naam C.D.A. andere partijen verwarren die met door drammen , en dictator waarschijnlijk .