Hogere lasten helpen politici, niet de inwoners

Tilburg heeft de afgelopen jaren een scherp financieel beleid gevoerd. Noodgedwongen. PvdA en VVD schoven vanuit Den Haag een groot aantal taken door naar gemeenten maar vergaten gemakshalve de kosten te financieren. Dat moesten gemeenten zelf maar oplossen. Tilburg is daar prima in geslaagd, zonder dat dit ten koste is gegaan van de zwaksten in onze stad. Goed gedaan wethouder De Ridder. Maar helemaal pijnloos was de operatie natuurlijk niet. Er is fors bezuinigd en dat merken we heel concreet aan bijvoorbeeld slechter onderhoud van de openbare ruimte en het huisvuil dat minder vaak wordt opgehaald. Jammer, maar onontkoombaar.

Mogelijk staat Tilburg opnieuw voor extra uitgaven en waar komt het geld vandaan? Voor sommige partijen is het antwoord simpel: de burger mag betalen. De onroerende zaak belasting (OZB) kan met vele procenten tegelijk omhoog, zeggen zij. Daar zijn we als CDA vierkant tegen. De laatste jaren zijn de kosten voor burgers over de hele linie toch al flink gestegen. Het eigen risico van de zorgverzekering is fors hoger, de eigen bijdrage voor de kinderopvang eveneens. Wegens bezuinigingen kosten sportabonnementen een stuk meer. De autoverzekering is gevoelig duurder vanwege het kabinetsbeleid, de belasting voor het Waterschap is hoger. Enzovoorts, enzovoorts.

En daar zou de gemeente Tilburg dan nog een schep bovenop doen. Nadat er al zo veel kosten op de inwoners zijn afgewenteld? Je kunt je de gesprekken aan de keukentafel al voorstellen. Jammer van de sportclub. Dan maar een uitgeklede basis zorgverzekering, met alle risico’s van dien als er iemand echt ziek wordt. Dit gaat niet om sterkste schouder die de zwaarste lasten moeten dragen. Dat spreekt voor zich. Nee, dit gaat om middenklasse gezinnen die hun laatste financiële reserves zien verdwijnen en die bij de eerstvolgende tegenslag geen middenklasse bestaan meer hebben. Dit gaat om hardwerkende ouders die desondanks hun kinderen niet financieel kunnen steunen. De afgelopen jaren zijn veel gezinnen financieel in de probleem gekomen juist omdat hun gemeenten de lasten verhoogd hebben. Dat kon er niet meer bij naast al die andere extra kosten. Het CDA in Tilburg werkt daar niet aan mee. Alleen waar verdere bezuinigingen onmogelijk zijn, is lastenverhoging voor het CDA bespreekbaar. Sommige politici zijn misschien geholpen met hogere lasten, burgers zeker niet.

Je kunt er beleid van maken om gaten in de gemeentebegroting te dichten door lasten te verhogen. Maar beleid dat het leven van burgers moeilijker maakt, schiet hoe dan ook zijn doel voorbij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *