Gevraagd: personal coach digitale zorg

Er staat een nieuwe revolutie voor de deur: die van de digitale zorg. Als het gaat om gezond blijven en langer leven, zullen zelfzorg en persoonlijke betrokkenheid van grotere betekenis worden. De Brabantse Europarlementariër Lambert van Nistelrooij is van mening, dat Europa voorop moet lopen in de ontwikkeling van medische technologie voor toepassing in huis. Vorig jaar heeft hij in Brussel met succes gepleit voor het vrijmaken van onderzoeksgeld voor dit speerpunt. Onlangs werd bekend dat 400 miljoen euro uit dit innovatiefonds is toegekend aan Innolife, een consortium onder leiding van de TU Eindhoven.

Afgelopen jaren is vooral in de Verenigde Staten gewerkt aan het combineren van zorg en technologie in huis. Je doet thuis zelf enkele relevante metingen, zoals je bloeddruk of je hartslag, en stuurt die via je smartphone naar een huisarts of specialist. Inmiddels zijn al honderdduizenden gezondheids-apps ontwikkeld, die nu ook in Europa beschikbaar komen.

Naast Siemens heeft ook Philips besloten flink te gaan investeren in thuistechnologie. Een stap die aansluit bij het succes van Medical Systems in Best, dat al jarenlang succesvol allerlei equipement maakt voor wereldwijde afzet naar alle belangrijke ziekenhuizen. Samen met andere Nederlandse en Europese partners zal Philips de komende jaren met steun van Brussel tal van vernieuwende projecten lanceren. Projecten die moeten gaan bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Volgens Lambert van Nistelrooij is het in deze snel vergrijzende samenleving van groot belang, dat we meer gaan doen aan preventie. “De nieuwe technologieën gericht op zelfzorg kunnen ons daarbij helpen. Willen we er in mee, of wachten we af? Ik zie zowaar een gat in de markt voor jonge bedrijfjes om ons hierbij verder te helpen. Als een personal coach, die ons zo af en toe verder brengt in de wondere wereld van gezondheid en digitale zorg. Maar er liggen ook mooie taken voor het onderwijs, de zorgsector, de Wmo-adviesraden en de ouderenbonden.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.