Geen gratis bibliotheekabonnement voor MBO-studenten ondanks inspanningen van het CDA Tilburg

Het Tilburgse CDA heeft een motie ingediend om MBO-studenten boven de 18 jaar een gratis bibliotheekabonnement te geven. We vinden het belangrijk dat alle Tilburgers kunnen lezen en schrijven op een niveau dat ze echt mee kunnen doen in onze samenleving. Helaas was de meerderheid de gemeenteraad het hier niet mee eens en is de motie afgewezen.

Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven, dus ook in Tilburg. Onder de 15-jarigen is zelfs 20% laaggeletterd en een groot deel van deze jongeren volgt een MBO-opleiding. De kosten voor een jaarlijks bibliotheekabonnement zijn nu een belemmering voor deze studenten om te lezen en het gratis maken hiervan is een mooie manier om laaggeletterdheid te bestrijden bij een groep waarbij dit veel voorkomt. Het gaat zich bovendien terugbetalen omdat niet-laaggeletterden meer vertrouwen hebben in de medemens en gemiddeld bijvoorbeeld minder afhankelijk zijn van een uitkering

Er was onder meer bezwaar over het risico dat hier weinig gebruik van wordt gemaakt. Wij ontvangen echter signalen dat de kosten voor een abonnement een belemmering zijn om te lezen of zich aan te sluiten bij een leesclub. Het is dan ook teleurstellend dat de meerderheid van de gemeenteraad zich hier niet in kon vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.