Een hoger minimumloon?!

In een extra gemeenteraad stond een motie op de agenda waarin een aantal partijen oproepen om verhoging van het minimumloon naar 14 euro. Hiervoor zouden we een brief moeten versturen naar andere gemeenteraden en zouden we dit onderwerp moeten agenderen bij de VNG.  Het CDA heeft aangegeven dat we er niet over gaan. Als fractie hebben wij moeite met moties die sympathiek op ons afstralen, maar waar we helemaal niet over gaan en die anderen voor ons mogen betalen. Dat gezegd hebbende, het CDA Tilburg is voor een stijging van het minimumloon. Hoe zeg je dat politiek correct? “Ik zou niet verbaasd zijn als dit in ons landelijk verkiezingsprogramma komt te staan.”  Er moet iets gebeuren. Er is een te grote groep werkenden, die nauwelijks fatsoenlijk kan rondkomen. Een deugdelijk minimumloon gaat over de waardigheid van werk. Wie fulltime werkt hoort gewoon zijn eigen broek op te kunnen houden.

Maar een simpele verhoging van het minimumloon is niet de oplossing. Het geïsoleerd bekijken van de verhoging van het minimumloon, zonder het hele stelsel van toeslagen daarin mee te nemen, werkt niet. We zijn allemaal bekend met de armoedeval als mensen gaan werken. Hoe voorkomen we dat die extra 4 euro rechtstreeks naar de ficus gaan? Zou het niet verstandig zijn dit breder te bekijken? Voordat we hier al te stoere uitspraken over doen? 

Een verhoging van 40% van het minimumloon heeft grote gevolgen voor werkgeverslasten – gekoppelde overheidsuitgaven – en indirect voor het arbeidsaanbod. Mensen hebben weinig aan een hoger minimumloon als ze geen werk hebben. Hoe voorkomen we dat vaste medewerkers om die reden ingeruild worden voor ZZp’ers zonder minimum tarief?

We hebben tegen gestemd want wij vinden het belangrijk dat dit in Den Haag geregeld wordt en kunnen dat niet in Tilburg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *