De Tilburgse ouderen

Een van de belangrijkste punten in ons verkiezingsprogramma was het ouderenbeleid. Na lange coalitieonderhandelingen kreeg dit niet zonder slag of stoot een plaats in het bestuursakkoord. Maar ouderen zijn geen uniforme doelgroep. Voor een deel zijn het juist de Tilburgers die met hun vrijwillige inzet onze samenleving dragen. Of juist de groep die qua leeftijd zou horen bij het ouderenbeleid, maar met de ogen van een vijftiger naar het leven kijkt. Preventief beleid, zoals die nu is opgenomen in het bestuursakkoord, kan er voor zorgen dat zij niet in de situatie komen waarin we nu een deel van de ouderen in onze stad aantreffen. Eenzaam, met het gevoel dat ze er niet meer bij horen. Dat willen we voorkomen, en daar gaan we wat aan doen.

Deze verschillen onder ouderen maken dat het lastig is om compleet en concreet te zijn in dit beleid. Dat kan niet en dat hoeft ook niet. Deze integrale kijk op ouderen geeft richting. Het is noodzakelijk om voldoende oog te hebben voor deze groep in onze stad. Dit beleid vast stellen helpt ons om op alle andere beleidsgebieden, zoals wonen, fysieke leefomgeving, veiligheid en communicatie… Maar vooral meer aandacht te hebben voor de problematiek van ouderen in hun wijk.

Wij ondersteunen de door de wethouder gekozen lijn om te investeren in preventieve huisbezoeken. Hierbij is het belangrijk om dat niet simpelweg aan leeftijd te koppelen, maar vooral aan iemands levensfase. Juist omdat we hiermee de groep die we niet zien maar wel onze hulp nodig heeft in beeld krijgen. Ook omdat wij denken dat het de beste manier is om een preventieve aanpak in te kunnen zetten.

Het CDA staat voor een gespreide verantwoordelijkheid. Zo levert iedere inwoner een unieke bijdrage aan de stad. De rol van ons als gemeente is om mensen vertrouwen te geven dat ze goed zijn in wat ze doen. Wanneer we de huisbezoeken organiseren, moeten we dus beginnen bij wat er al is. Niet bedenken vanuit het gemeentehuis of contour de Twern hoe het zou moeten. Laat dat dicht bij de mensen zelf!

Wij geloven in een aanpak binnenin de wijk. Alleen als we aansluiten bij wat er gebeurt in een wijk, kunnen we de energie die er is in beweging krijgen. Dan maken we stappen vooruit.

2 antwoorden
 1. Jan.Kersbergen
  Jan.Kersbergen zegt:

  Al veel gestel vraag denk ik?
  Maar ik doe het toch weer: Op langere termijn iets ondernemen.
  Waarom bejaarde huizen sluiten, maak het moderner en de ouderen bij elkaar brengen ( een soort kloek) Nu is het thema blijf thuis wonen, zo lang mogelijk, van uit Den Haag, lekker makkelijk, maar we krijgen steeds meer eenzame mensen in wijken.
  Ja thuis hulp komt een bezoek, maar de rest zitten ze alleen. ik hoor van velen dat ze dat wel willen!
  Kost te veel wordt gezegd? Maar kijk eens naar een besparing dat zou kunnen opleveren? Er komen huizen vrij, alle zorg onder een dak, geen aanpassingen nodig. Nu is er weinig controle op ernstige zaken. Voor velen iets fijnere oude dag zou dat zijn, nu worden te veel op een hoop gegooid en lastig gevonden.
  Zo ik heb het weer gezegd.
  Vr groet
  Jan.K.
  De mensen die het beslissen zijn nog vrij en blij om te gaan.

  Beantwoorden
  • CDA Tilburg
   CDA Tilburg zegt:

   Beste Jan,

   Een heel duidelijk signaal, wat wij zeker onderstrepen. De wethouder is momenteel beleid aan het maken met betrekking tot wonen in Tilburg. Vooraf hebben we hem al de boodschap meegegeven, dat daarin wat het CDA betreft, actief gekeken moet worden naar locaties waar het mogelijk is om bijzondere woonvormen te creëren voor ouderen die voor iedereen betaalbaar zijn! Wij blijven hier heel alert op.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.