CDA pleit voor iedereen gelijke afvalstoffenheffing

Het CDA vindt het belangrijk dat de doelstellingen met betrekking tot afvalscheiding gerealiseerd worden. 140 kg restafval per inwoner per jaar in 2019, daar gaan we voor! Initiatieven die daaraan bijdragen of stappen die daarin gezet worden, zullen wij ondersteunen.

Gedifferentieerde tarieven tussen één en meerpersoonshuishoudens leveren echter géén bijdrage aan deze doelstelling. Het is geen stimulering voor het verminderen van afval en geen stimulering voor het scheiden van afval. Het zegt niets over de daadwerkelijk hoeveelheid afval per huishouden en levert derhalve geen bijdrage aan het realiseren van de doelstelling of een gewenste ontwikkeling. Er is niet vastgesteld dat iemand die een éénpersoonshuishouden voert per definite minder restafval produceert dat een meerpersoonshuishouden. De wijze waarop het afval gescheiden wordt is immers veel bepalende. Het is enkel een financiele herverdeling van kosten, waarbij we het risico lopen dat de minder draagkrachtigen hier de dupe van worden, families die een meerpersoonshuishouden vormen. Dat wil het CDA voorkomen!

Communicatie met de gemeente niet alleen digitaal

Het CDA heeft in de vorm van een motie in november aandacht gevraagd voor communciatie naar de doelgroep die geen of minder toegang heeft tot de digitale snelweg. Helaas constateren we met de bewonersbrief afval die deze week verspreid is met betrekking tot de wijziging van de ophaalfrequentie dat er door de gemeente alleen maar verwezen wordt naar digitaal. En de digitale informatievoorziening is prima in orde. De app is gebruiksvriendelijk en de informatie is duidelijk. Maar, die bereikt niet iedereen. En dat is toch het allerbelangrijkst bij communiceren met de bewoners van onze stad. Wij vinden het een gemiste kans dat er niet is aageven op welke manier, men anders dan digitaal, in het bezit kan komen van een afvalkalender. De wethouder heeft aangegeven hier meer aandacht aan te gaan besteden. En uiteraard houdt het CDA de vinger aan de pols

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *