CDA motie ‘bescherm het Hasseltplein’ vindt gehoor bij het college

De fractie van het CDA maakt zich zorgen over de toekomst van het Hasseltplein. Daarvoor dienden we een motie in, die tijdens de raadsvergadering van 8 februari raadsbreed werd ondersteund.

Iedereen komt wel eens op het Hasseltplein. De één om er devotie, rust en inspiratie te vinden, de ander om er in de maand mei een snoepzak te kopen. Maar ook om een concert bij te wonen, of een huwelijksplechtigheid. Een plein met woonhuizen, een herberg en een monumentale kerk. Een idyllisch plekje tussen een drukke rotonde. de grijze gebouwen van het ziekenhuis en de voormalige brandweerkazerne. De motie vraagt het college om het plein te beschermen van ontwikkelingen die wringen met deze waardevolle functies van het plein. Om bij het beoordelen van plannen rondom het plein  – nu en in de toekomst-  respectvol om te gaan met het  kwetsbare Hasseltplein.

Aanleiding voor de motie zijn de toekomstige plannen van de Postelse Hoeve. Het CDA is niet tegen welke nieuwe bestemming dan ook voor de Postelse Hoeve. Sterker nog, we kennen en onderschrijven het belang van goede huisvesting voor studenten. Het CDA vraagt om bij de beoordeling van alle nieuwe plannen in de omgeving van het Hasseltplein het karakter van dit uniek stukje Tilburg te waarborgen. De status van beschermd stadsgezicht vinden wij een goede mogelijkheid. Zodat vele generaties hiervan kunnen blijven genieten.

Wethouder Jacobs toonde begrip voor die zorgen. Het college onderstreept de cultuurhistorisch waarde van het Hasseltplein en gaat onderzoeken hoe zij kunnen voorkomen dat schadelijke veranderingen aan het karakteristieke beeld plaatsvinden. Mogelijk met een status beschermde stadsgezicht, maar misschien zijn er nog betere manieren.

Na het indienen van de motie kreeg het onderwerp veel belangstelling. Zo werd er een petitie ingediend, de media pakten het onderwerp op en de Tilburgers mauwden er over. Want het Hasseltplein is een parel van de stad. Voor de bewoners én bezoekers!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *