CDA is bezorgd over stijging aantal comazuipers

Het jaar dat de regering besloot de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol te verhogen van 16 naar 18 jaar zijn er in Brabant maar liefst tien procent meer comazuipers geweest. Veel meer jongeren tussen de 12 en de 17 jaar oud belandden vorig jaar in het ziekenhuis als gevolg van een alcoholvergiftiging, oftewel comazuipen. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2014 van Novadic-Kentron, de expert op het gebied van verslavingszorg in Brabant. Deze monitort en onderzoekt de verslavingsproblematiek en geeft ook voorlichting en biedt verslavingszorg. In 2014 behandelde Novadic ruim 8900 mensen. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 8600.

783 comazuipers werden er landelijk geteld. In Brabant werden er ruim 200 kinderen opgenomen met een alcoholvergiftiging. Gemiddeld waren zij 16 jaar en 4 maanden oud en hadden ze een alcoholpromillage van 1.99 in hun bloed. Dat is vier keer zoveel om nog te mogen autorijden.

‘Groot probleem’
Alcohol is het grootste probleem. Daar werden ruim 3000 mensen voor behandeld. Maar Novadic-Kentron merkt ook dat xtc steeds normaler wordt. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de jongeren die 18 jaar of ouder zijn en wel eens naar een evenement gaan, in de laatste maand wel eens een pilletje geslikt hebben.

Bovenstaand nieuws nooptte het CDA Tilburg tot het stellen van de volgende vragen aan het college van Burgemeester en wethouders:

  1. Bent u het met het CDA Tilburg eens dat comazuipen en een toename met 10% van het aantal jonge comazuipers een zorgelijke ontwikkeling is?
  2. Kunt u aangeven hoe deze cijfers zich verhouden tot de Tilburgse situatie? Over welke aantallen hebben we het in Tilburg en is hier ook sprake van een toename van het aantal gevallen? Betreft het in Tilburg overtredingen in de horeca of speelt e.e.a. zich mogelijk in grote mate in de privé situatie af?
  3. Hoe loopt de handhaving op de nieuwe drank- en horecawet? Zijn hier al gegevens van bekend? Zo ja, wilt u die dan hierbij verstrekken? Zo nee, wanneer zijn die gegevens dan wel te verwachten?
  4. Hoe verloopt de preventieve aanpak tav alcohol misbruik?
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.