CDA bezorgd over begrotingen OMWB

Het CDA is bezorgd over de conceptbegrotingen 2016 en 2017 van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Het CDA ziet dat er veel wensdenken in de begrotingen zit.

Er wordt in de begrotingen gerekend naar een positief toekomstbeeld en hier wordt alles voor in het werk gesteld. Zo worden er bezuinigingen ingeboekt die discutabel zijn en op zijn minst niet tot slecht onderbouwd. Er wordt uitgegaan van geen enkele tegenslag. Exact de werkwijze die in de afgelopen jaren ervoor heeft gezorgd dat de OMWB terecht is gekomen in de situatie waarin zij nu zit. Het instemmen met deze begrotingen door het CDA zegt dan ook niet dat wij vertrouwen hebben dat de geprognosticeerde cijfers realistisch zijn.

Teleurgesteld in het proces

Het CDA is teleurgesteld in de opstelling van de OMWB in dit proces.  De OMWB er de laatste maanden een handje van heeft de spelregels gedurende het spel aan te willen passen. Drie voorbeelden:

 • De informatiesessie over de begroting van maart werd verschoven naar april,
 • de termijn voor indienen zienswijzen werd tijdens de informatiesessie naar voren gehaald ten opzichte van de schriftelijk gemelde termijn waardoor deze niet meer paste in onze vergadercyclus;
 • Tenslotte wist de OMWB niet voor 15 april een jaarrekening met accountantsverklaring op te leveren, waarmee zij willens en wetens zich niet houdt aan de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR).

Door het ontbreken van een jaarrekening met accountantsverklaring bestaat er nog altijd onduidelijkheid over de rechtmatigheid en volledigheid van het gerapporteerde tekort van 2,7 miljoen euro.

Het is beschamend te zien dat de ambtelijke organisatie van de gemeente Tilburg moet constateren dat de voorliggende begrotingen, slecht zijn onderbouwd, op sommige punten niet volledig is en fouten bevat.

Het CDA zal tijdens de behandeling van de concept begrotingen dan ook een motie indienen waarin zij haar teleurstelling over het proces uitspreekt.

Tevreden met uitkomst

Ondanks de onvrede over het proces is het CDA wel tevreden over de uitkomst van de commissiebehandeling van de concept begrotingen.

Wethouder Jacobs gaf aan de lijn van het CDA te steunen. De wethouder heeft op verzoek van het CDA toegezegd:

 • De raad periodiek actief te informeren over de financiële situatie bij de omgevingsdienst;
 • De zienswijze over de tijdelijke verhoging van de bijdrage te wijzigen zodat deze alleen geldt voor de jaren 2016, 2017 en 2018 en niet tot het moment dat de algemene reserve van de omgevingsdienst zijn maximum bereikt;
 • Diverse scenario’s voor afbouwen van de werkzaamheden van de omgevingsdienst in kaart te brengen en de resultaten hiervan aan het begin van het vierde kwartaal met de gemeenteraad te bespreken.

 

Doel voor de OMWB

Toen de oud voorzitter van de OMWB bekend maakte zijn functie neer te leggen waren er mensen, zowel binnen als buiten de politiek, die het CDA feliciteerde met dit politieke succes. Dit vonden wij ongepast. Het vertrek van de voorzitter was geen doel op zich. Het was een stap naar een groter doel. Namelijk, een betaalbare, efficiënte en effectieve omgevingsdienst voor Midden- en West-Brabant. Voor het CDA moet dit uitgangspunt steeds centraal staan bij de behandeling van dit soort sutkken.

2 antwoorden
 1. Arjen roos
  Arjen roos zegt:

  Ik heb bij de Omgevingsdienst mijn inventarisatie van geluidsklachten in de Reeshof aangekaart. De dienst heeft nog niet de moeite genomen om contact op te nemen. Via een woordvoerder communicatie van de gemeente Tilburg heb ik moeten vernemen dat de dienst nu op eigen houtje een verkennend onderzoekje naar gaat doen. Al maanden niks meer van vernomen.

  Beantwoorden
  • Joost van Puijenbroek
   Joost van Puijenbroek zegt:

   Vervelend om te horen dat de communicatie in jouw geval kennelijk niet verloopt zoals het zou moeten. In meeste gevallen blijkt dienstverlening goed op orde. Waardering door “klanten” is op orde. Onze zorgen gaan vooral over de financiële gezondheid van de dienst. Een stevig opererend Dagelijks Bestuur zal nodig zijn om te komen tot een effectieve, efficiënte en betaalbare omgevingsdienst.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *