Afval; mag het een onsje meer zijn?

De afgelopen anderhalve maand ben ik bezig geweest met de verbouwing van mijn keuken. Uiteraard levert zo’n klus flink wat afval op, wat ik op verschillende momenten, gescheiden heb aangeleverd. De eerste keer zaten daar vier vuilniszakken met plastic bij die bij het restafval terecht kwamen, wat op zich al vreemd is. Wat me al helemaal verbaasde, was dat ik bij het uitrijden 5 kilo moest afrekenen, à €0,25 per kilo. “Met een aanhangwagen vol met zacht (verpakkings-)plastic haal ik toch nooit 5 kilo?” dacht ik nog. De weken erop ging ik weer lekker verder met knutselen aan de keuken, waarop ik weer het nodige afval produceer om in een volle aanhangwagen naar de milieustraat te brengen.

Wanneer je daar aankomt weeg, je eerst het gehele gewicht in van je auto en vuilnis, wat bij mij 1675 kg aangaf op de display. Vervolgens sta ik mijn vuilnis te lossen en te kletsen met een van de medewerkers, wanneer een mevrouw aan komt rijden die op zoek is naar het groenafval. De vrouw rijdt de weegbrug op zonder iets gelost te hebben en mag, jawel, 5 kilo afrekenen. Na al mijn afval gelost te hebben, rij ik weer de weegbrug op, die het bij inwegen 1665 kg en bij uitwegen 1655 kg op de display laat zien.

Nu begin ik toch serieuze vraagtekens te zetten bij deze weegbrug. Een keer is een incident, bij twee keer is er twijfel, maar bij een derde keer is het structureel.  Ik werd erg nieuwsgierig naar wat er met deze weegbruggen aan de hand was, dus heb ik bij de griffie de vraag uitgezet of deze geijkt en gekoppeld zijn. Na mijn vraag kreeg ik al snel een medewerker van het BAT aan de lijn, die mij vertelde dat dit afgelopen februari nog is gebeurd. Dat de afzonderlijke display bij het inwegen een ander gewicht aangaf dan op de bon vermeld stond, was bij hen niet bekend. Op mijn opmerking dat ik het daarnaast erg vreemd vond dat iedereen 5 kg of een veelvoud daarvan moest afrekenen, kreeg ik te horen dat de bruggen niet zijn gebouwd op per ons te wegen, maar per kilo. Waarom werd hier dan elke keer afgerond op 5 kilo of een veelvoud daarvan? Elke burger vertrouwt erop dat de weging en afrekening eerlijk gaat, echter werden alle bedragen naar boven afgerond. Op 15 april werd door het BAT ingestemd met de regel dat alles naar boven of beneden wordt afgerond in het voordeel van de burger, bij zowel in-als uitwegen. Zou dat dan betekenen dat een vuilniszak met plastic verpakkingsmateriaal, die doorgaans nog geen twee kilo wegen, gratis kan worden gestort? Een maand geleden ging ik deze vraag uitzoeken, door met een auto vol gesorteerd afval, waaronder een vuilniszak met verpakkingsplastic, weg te brengen naar dezelfde milieustraat. Inwegen, lossen, uitwegen…. Weer 5 kilo à €0,25 per kilo mocht ik afrekenen!

Het lijkt er niet op alsof het BAT de afspraak nakomt. Dit wordt uiteraard vervolgd en ik laat de uitkomst hier op de website weten, dus hou het in de gaten. Begin juni heb ik een nieuwe afspraak; ik ben benieuwd!

 

Door: Hans van de Ven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *