Sybrand Buma

Oplossingen voor vluchtelingenvraagstuk

Vandaag draag ik in een opiniestuk in het ND oplossingen aan voor het vluchtelingenvraagstuk. De kern van mijn verhaal lees je hier:

Het vluchtelingenvraagstuk zal ook in 2016 hoog op de agenda staan. Europa, en ook Nederland, heeft de morele plicht om mensen die op de vlucht zijn en nergens anders heen kunnen een veilige schuilplek te bieden. Gelukkig is in Nederland de bereidheid om ontheemden te helpen groot. Overal in Nederland staan overheden, kerken en vrijwilligers klaar. Maar de vraag is wel hoe lang we het vol kunnen houden met deze toenemende aantallen. Als we de juiste grens tussen barmhartigheid en beheersbaarheid willen vinden moeten we nu de nodige maatregelen nemen.

We zullen veel sneller een scheiding aan moeten brengen tussen de echte oorlogsvluchtelingen en de economische vluchtelingen die mee komen liften met de stroom. Deze laatste groep zal terug moeten keren naar het land van herkomst. Dat geldt ook voor de ontheemden van wie het asielverzoek wordt afgewezen en die heel goed terug kunnen omdat het veilig is in hun land van herkomst.

In ons huidige asielbeleid betekent opvang al heel snel permanent verblijf. Het CDA pleit er voor om echte oorlogsvluchtelingen een ontheemdenstatus te geven, met als uiteindelijk doel terugkeer naar het land van herkomst. Want er is ook een verantwoordelijkheid van de vluchteling om als het veilig is weer bij te dragen aan de opbouw van het eigen land. Ons land kan dan klaar staan als ook in de toekomst andere vluchtelingen een plek nodig hebben.

Het Vluchtelingenverdrag van de VN is in onze ogen dringend aan herziening toe. Het is verouderd; we hebben te maken met een voortdurende chaos aan de Europese buitengrenzen. Nu Nederland dit jaar de voorzitter van de EU mag leveren, roep ik premier Rutte dringend op om de aanpassing van dit verdrag hoog op de Europese agenda te zetten.

Ook willen wij ‘safe havens’ creëren. Dat zijn plekken waar mensen tijdelijk veilig kunnen leven, waar ze worden opgevangen als vluchteling. Deze veilige havens moeten voorkomen dat vluchtelingen in handen vallen van nietsontziende mensensmokkelaars, om vervolgens een gevaarlijke overtocht naar Europa te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *